Mărțișor romantic cu valsuri de Chopin la ParkLake

1 martie – prima zi de primăvară, dar și ziua în care s-a născut unul dintre marii compozitori romantici, Frédéric Chopin. ParkLake și Radio România Muzical vă invită la un eveniment ieșit din comun: recitalul susținut de tânăra și excepționala pianistă Sînziana Mircea: valsuri și nocturne de Chopin, pentru cei romantici și cei care, pur și simplu, aleg să se bucure de frumusețe, speranță și vise, bucurându-se de viață. În Main Square ParkLake, recitalul va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19.00.

Special pentru acest recital, pe scenă va fi instalat un pian de concert, un instrument valoros similar celor care se regăsesc în sălile de concert.

Sînziana Mircea va interpreta Marele vals briant op. 18, 3 valsuri op. 64, 2 nocturne op. 15, Andante spianato și Marea poloneză op. 22, toate de Frédéric Chopin. La final, pianista va oferi autografe.

Romantismul este o stare, dar și un stil în istoria muzicii, reprezentat de compozitori care au făcut istorie: de la Hector Berlioz, la Frédéric Chopin și Johannes Brahms. Detalii despre compozitorii romantici, dar mai ales despre Frédéric Chopin, polonezul născut în 1 martie 1810 care a lăsat posterității nemuritoarele sale piese și concerte pentru pian și orchestră, puteți afla mai multe în cadrul expoziției deschise în Main Square ParkLake, în perioada 25 februarie – 1 martie. Expoziția cuprinde și desene realizate de elevi ai Liceului de Arte “Nicolae Tonitza” din București, inspirate de audiții ale pieselor de Chopin pe care le va interpreta în 1 martie Sînziana Mircea. Este o altfel de punere în pagină a proiectului Radio România Muzical “Ascultă 5 minute de muzică clasică” derulat în spații neconvenționale și în școlile din România.

ParkLake  continuă seria de evenimente organizate alături de Radio România Muzical ce-și propun să aducă publicului larg experiențe deosebite, în acordurile muzicii clasice: după recitalul susținut de Alexandru Tomescu și concertul Orchestrei de Cameră Radio din 2018, sunt programate în 2019 recitalul pianistei Sînziana Mircea, în 1 martie, și concertul violonistului Alexandru Tomescu și al Corului de Copii Radio, pe 24 martie 2019.

Radio România Muzical este singurul post românesc dedicat muzicii clasice și de jazz, un reper în peisajul cultural românesc, care sub deviza “Muzică clasică pentru toți” propune emisiuni pentru toate gusturile, transmisiuni directe de la cele mai importante evenimente naționale și internaționale și desfășoară programe educative la o scară națională; poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM și www.romania-muzical.ro.

 

Biografia pianistei Sînziana Mircea

Tânăra pianista Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, a debutat pe scena Ateneului Român la numai șapte ani. Un eveniment important în cariera ei a fost recitalul de debut de la Carnegie Hall, un “sold out” din noiembrie 2016, răsplatit de către publicul american cu ovații.

În 2016, a câștigat premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami și a lansat CD-ul de debut “Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio), clasat pe locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzica clasică din Romania, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection în 2017. “Unending Love – Iubire nemuritoare” este distribuit în întreaga lume de NAXOS.

Sînziana a concertat  în mai multe spații prestigioase, printre care Tokyo Metropolitan Theatre (Japonia), Sala Radio si Filarmonica București, St Martin-in-the-Fields din Londra și Primăria Cheltenham (Regatul Unit), PepsiCo Recital Hall – Fort Worth, Texas (SUA), Centrul de Arte Culturale din Nanjing și Sala de Concerte Harbin (China). Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sînziana Mircea concerteaza frecvent alături de cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu.

Sînziana Mircea a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Koln (Germania) si diplomă de masterat la Guildhall School of Music and Drama Londra (Marea Britanie). De asemenea, a studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia) cu prof. Boris Petrushanski. Sînziana a devenit primul pianist român care a obținut o bursă de la Fundația Van Cliburn și TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy în 2014. In decembrie 2018, Sînziana a obtinut diploma de masterat în Managementul Artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano.

Anul 2019 include aparitii pe scene din România, Anglia, Italia si Estonia. De asemenea, în luna iunie, Sînziana va reveni în Japonia cu un amplu turneu de recitaluri și concerte cu orchestra sub bagheta dirijorului Mitsuyoshi Oikawa.

Pe lângă cariera concertistică, în anul 2018 a fondat la București o școală de muzică. Sînziana Mircea are în prezent 26 ani.

Publicatii
20 februarie 2019