Serotonina si dopamina – relatia dintre fericire si depresie

Care sunt principalele diferente dintre serotonina si dopamina si cum acesti mesageri din creier contribuie la sentimentele noastre de fericire si momentele de tristete si negativitate?

Dr. Stanescu Adrian, a relatat despre importanta majora a Serotoninei si dopaminei ca fiind neurotransmitatorii cei mai importanti care, atunci cand se descarca traim sentimente de bunastare, de placere si de fericire.

Ce este serotonina?
Serotonina este un neurotransmitator produs de catre anumiti neuroni din creierul nostru care este responsabil in special de reglarea sentimentului nostru de calm.
Stiai ca L-triptofan este un aminoacid care este un precursor indirect a serotoninei?
Triptofanul este gasit in multe alimente ridicat de proteine, inclusiv carne rosie, pasari de curte, produse lactate, oua, si tofu precum si intr-o planta care se numeste griffonia simplicifolia (care se gaseste si in unele preparate cum ar fi 5-HTP de la GNC.

Ce este dopamina?
Centrele de placere si recompensa a creierului sunt controlate in mare masura de neurotransmitatorul dopamina. Ne ajuta sa initiem miscarea fizica. Regleaza puterea si natura emotiilor, care sa permita posibilitatea de a pune in aplicare planuri de a obtine recompense recunoscute.
Dopamina, de asemenea, joaca un rol in functia executiva, care se refera la capacitatea noastra de a ne mentine atentia si concentrarea pe diferite sarcini mentale. Stimularea nivelului de dopamina poate ajuta la imbunatatirea motivatiei si entuziasmului pentru viata.

Relatia dintre serotonina si dopamina
Din punct de vedere functional serotonina este un inhibitor neurochimic, ceea ce inseamna ca actioneaza prin blocarea unor functii neuronale. In schimb, dopamina actioneaza ca un excitator neurochimic ceea ce inseamna ca determina o stimulare neuronala, dar exista si unele efecte inhibitorii.
Cei doi neurohormoni interactioneaza intre ei si din acest mix rezulta diferite functii/actiuni ale organismului nostru.

Echilibrarea acestor substante chimice ale creierului actioneaza si asupra starii de spirit si functiile cognitive. De exemplu, stim ca un nivel ridicat de serotonina poate ajuta la diminuarea apetitului. In schimb, un nivel crescut de dopamina duce la cresterea dorintei de a manca.

Metode de crestere a serotoninei si dopaminei in mod natural
Incidenta crescuta a reactiilor adverse a medicamentelor in general si a antidepresivelor in special, a determinat cresterea pe de o parte a cautarilor celor care aveau nevoie dar pe de alta parte si a celor care produceau produse care sa trateze axeste probleme. Asa, au fost gasite prin diferite metode de cercetare si apoi acceptate diferite tratamente care se bazau pe solutii naturale.
Astfel, exisa o crestere a alimentelor si a suplimentelor care cresc in mod natural nivelul de serotonina si dopamina.
Oamenii de stiinta, au descoperit, de exemplu, ca unele alimente sunt bogate in triptofan sau tirozina, iar altele au concentratii crescute de grasimi. Triptofanul, asa cum am mai spus, este folosit pentru sinteza serotoninei iar tirozina este precursorul natural al dopaminei. In alta ordine de idei, aportul de vitamin D, B6 si B12 in cantitati adecvate, sunt necesare productiei de serotonina si dopamina.
In aceasta directie, pentru a creste nivelul de serotonina, se pot obtine fara prescriptie medicala produse ca 5HTP, produse pe baza de planta de sunatoare si altele. Daca ne referim la dopamna, pot fi utilizati precursori de tirozina cum ar fi Pruriens Macuna.
Cand serotonina si dopamina sunt mentinute la nivele optime corpul si creierul sunt mai capabili de a efectua functiile fizice si mentale, asigura o buna nutritie si o activitate fizica adecvata.

Articolul adaptat de dr.Stanescu Adrian
Sursa https://nootriment.com de Nootriment

Publicatii
03 februarie 2021
Categorii
homepage

Tot ceea ce ai nevoie intr-un singur loc